Banknot Tasarım Ödülü

Yılın Banknotu 

Elinize bir banknot geçtiğinde bu paranın dokusunu, renklerini, üzerindeki resimleri ister istemez incelersiniz. Bu banknotun üzerinde ünlü bir sanatçının, bir kumandanın portresi ya da Türkiye Cumhuriyeti 5. Emisyon 5 TL'nin arka yüzünde yer aldığı gibi sıradan insanların resmi olabilir. Belki bir nesneye yer verilmiştir tasarımda ya da bir böcek, bir kelebek, bir manzara da olabilir banknotun herhangi bir yerinde, neden olmasın. Banknotlar basılırken baskıda yer alan tasarımlar döneme, kültüre, topluma hatta ülkelerin yönetim tarzlarına ait fikirler verir dikkatli bakarsanız. Dikkatli bakarsanız, bir ülkenin banknotunda yer alan objeler, toplumcu, ilerici, gerici, baskıcı, milliyetci, halkçı ya da liberal oluşu gibi bir çok sır verir gözlemcisine.

Banknotlar  bir toplumun kültürel ve yerel miraslarını temsil eden en önemli değerlerdendir. Bu sebeple tüm dünyada uluslararası düzeyde bir önem taşımaktadır. Bunların yanı sıra yerel ve kültürel mirasların unutulmaması ve gelecek kuşaklarda bir yer edinmesi için banknot tasarımlarında yer alan öğelerin kıymeti büyüktür.

Uluslararası Banknot Derneği (The International Bank Note Society, IBNS), her yıl düzenlediği “Yılın Banknotu Ödülü” yarışmasında, kullanılan onbinlerce oy neticesinde 2020 yılının en iyi banknotunu açıkladı. 2020’nin en iyi banknotu ödülünü 100 Meksika pesosu kazandı.

 

100 Meksika pesosu (2020)

132 x 65 mm boyutundaki bu polimer banknot, 2020’de tedavüle girmiştir. Kırmızı tonlarının ağırlıklı olduğu 100 Meksika pesosu tasarımının ön yüzünde ataerkliğe meydan okumaktan çekinmeyen bir rahibe ve şair olan Sor Juana İnés de la Cruz'un portresi ve Antiguo Colegio tarihi mekanı yer almaktadır. Arka yüzünde ise bir doğa manzarası ve kelebek resimleri bulunmaktadır.

Her yıl yapılan bu organizayon neticesinde birbirinden güzel pek çok banknot dünyada daha da popüler duruma gelmektedir. Kültürel ve yerel mirasları içinde bulunduran bu tasarım harikası banknotları sadece para birimi olarak kullanmak onların gereken değeri görmediğini düşündürür bize. Dünyanın dört bir yanından, sanat eseri bu banknotları gördükten sonra siz de kağıt para koleksiyoncusu olmaya karar verebilirsiniz

 

 

Anahtar Kelimeler

kolleksiyon, para, mezat, meksika, kelebek, altın, gold, coin, dünya, kraliçe, ödül, tasarım, polimer, çil, çil altı, ççt, çt, temiz,tl, türk lirası, dolar, mark,tenge, peso, naira, rupee, pey, antika, eski, nümanistik, teos, banknot, emisyon, auction, collection, old, money, design, antique, world